My. N. L. Phan.

Introvert – Den tysta revolutionen

BÖCKER, HSP & INTROVERT, MISSLUONG introvert, introvert den tysta revolutionen, missluong.blogg.se Permalink2

Ni som hängt med mig senaste tiden har vid det här laget säkerligen redan förstått (framförallt blivit sönder tjatad av) min förkärlek för ljudböcker. Att jag lyssnar främst på de typer av självbiografiska, personlig utveckling och fakta böckerna. Men läser för övrigt kärleksromaner och det ovannämnda också. Har ni ändå missat detta ämne kan ni läsa dem inlägg jag skrivit tidigare här (klick!), här (klick!) och här (klick!).

Senaste åren har jag inte bara förstått mina depression och ångest problematik men också att jag har en unik personlighetsdrag till skillnad från många andra i min omgivning. Tack vare dessa böcker om personlig utveckling har jag äntligen hittat tillbaka till mig själv och hittat hem igen. Jag känner mig inte längre ensam som jag gjort i så många år, nu har jag äntligen funnit svaren på mina 100-tals frågor och funderingar. Om varför jag alltid är så annorlunda gentemot andra. Varför är det alltid jag som sticker ut bland gruppen och varför är det oftast jag som tycker om motsatsen mot de flesta. Varför har folk så svårt att förstå mig och hur kommer det sig att jag hellre vill vara själv och ta det lungt en helg utan sällskap än att gå på fester med massa ytliga bekantskap. Varför har jag så svårt med att släppa in nya bekantskap och varför jag alltid få hjärtklappning när telefonen ringer eller oväntat besök dyker upp. Eller varför det alltid tar emot när jag ska på eventer och större tillställningar (något som oftast inte syns när jag väl är där, men vägen dit har alltid varit en kamp av ångest för mig). Alla dessa frågor kontrar ständigt med de normerna hur man bör vara i dagens samhälle och tanken på att jag är världens mest konstig människa eftersom ingen verka vara som jag drev mig till vansinne större delen av mitt liv.  

Men nu tillbaka till huvudämnen i detta inlägg boken Introvert - Den tysta revolutionen. Jag har än så länge bara lyssnat på denna bok, men har i tankar att köpa hem den också. En-bra-att-ha-hemma bok i bokhyllan, smidigt för mig att bara ta fram som en "bitchslap" när någon säger att jag är antisocial och behöver "komma ut" mer. Skämt å sido, den har verkligen hjälpt mig på många olika sätt och vis. Gett mig förståelse för den typen av personlighetdrag jag har och hur jag ska värna om mg själv för den jag är. Hur jag ska balansera och få det att fungera med andra männsikor som har den motsatsa dragen som kallas för extravert. Författaren bjuder dessutom på många egna erfarenheter och ärliga händelser som får mig att känna som att det är mig boken handlar om. Jag kan garantera att fler där ute som läser denna bok kommer också att känna igen sig, om man är som jag och författaren, föreläsare och verksamhetutvecklare Linus Jonkman, det vill säga introvert.

 "Om en fascinerande resa mot att förstå en missförstådd personlighetstyp. I vår tid verkar "utåtriktad och flexibel" vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel. Att vara introvert är en gåva...."
 
Bild och kort beskrivning av boken från Linus Jonkmans hemsida (klick!). Vill du veta mer om själva personlighetsdragen extravert och introvert finns det ganska mycket på nätet om du inte vill läsa en hel bok. Du kan exempelvis börja här (klick!)
 
 Visst är det fantastiskt med böcker som vidgar perspektiven både inåt och utåt? Jag förstår nu att det nog också är ett introvert drag, att jag hellre läser den här typen av böcker än deckare och fantasy. Jag vill bli omskakad och berörd när jag läser något, framförallt när man inte kan sluta få den där "aha upplevelsen".

 

Vad läser du helst? Har du läst något som förändrat din syn på dig själv eller din omvärld?

 
 
#1 - - Anonym:

Så härligt att du fått hjölp av böckerna, hejja dej!!

Svar: tack så mycket!
My Nadja Luong Phan

#2 - - Elaine:

Hej! Jag läste också den där boken i höstas. Tycker att den var jättebra och kände också att jag hittade hem och förstod mig själv. Känner som du, att det "alltid har varit fel på mig" men har börjat inse att de finns fler som mig och dig - vi sticker ju bara inte ut :)

Fin blogg du har dessutom! Det är första gången som jag kikar in här men kommer göra det igen :)

Svar: hej hjärtan. Tack så mycket, vore jätte kul om du återkommer. härligt att vi inte känner oss så ensamma längre. Stolt att vi är modiga som vågar stå på oss. kram
My Nadja Luong Phan

Till top